Przekąski sylwestrowe

W tym roku Sylwester przypada wyjątkowo przyjaźnie. Jeśli świętujemy go w domu, mamy całą sobotę na przygotowanie różnego rodzaju przekąsek. Sprawdźcie co znajdziecie na blogu Mycook 🙂

Wegetariańskie spring rolls z sosem orzechowym i kolendrą

Składniki:

(około 10szt )

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 szt. marchewki
  • 2 szt. selera naciowego
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. świeżego ogórka
  • 100g. cienkiego makaronu ryżowego
  • 30ml oleju sezamowego
  • 200g. naturalnego tofu
  • 70g. uprażonego na suchej patelni – sezamu
  • świeża kolendra

 Sos:

  •  ¼ papryczki chilli
  • 2 cm kawałka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka i sok z jednej limonki
  • sok z jednej pomarańczy
  • 90ml sosu sojowego ( 1MK )
  • 50ml wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka miodu

 Przygotowanie:

  • Marchewkę, ogórka, paprykę i seler naciowy obierz i pokrój na cienkie plasterki, następnie pokrój na cienkie słupki
  • Tofu pokrój w słupki
  • Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na około 5minut pod przykryciem. Gdy będzie gotowy odcedź i wymieszaj z olejem sezamowym
  • Do dużej patelni wlej gorącą wodę i mocz kolejno po jednym arkuszu papieru ryżowego przez około 15sekund
  • Na środku papieru połóż odrobinę makaronu ryżowego, kilka słupków warzyw, słupek tofu i posyp uprażonym sezamem. Dodaj kilka listków świeżej kolendry i zawijaj spring rollsy – dwa boczne końce papieru ryżowego do środku połóż na warzywa a następnie dolnym końcem zawijaj spring Rolls aż papier ryżowy sklei całość
  • Przygotuj sos w robocie Kohersen Mycook
  • Drobno posiekaj papryczkę chilli, imbir i czosnek
  • Do naczynia miksującego wlej łyżkę oleju. Dodaj posiekane – chilli, imbir i czosnek. Nastaw parametry – czas 2 minuty, temperatura 100 stopni i włącz funkcję smażenia (S)
  • Wlej sok z limonki, sok z pomarańczy, sos sojowy i wodę. Nastaw parametry na gotowanie – czas 5minut, temperatura 100 stopni, prędkość 3
  • Dodaj masło orzechowe i całość zmiksuj – czas 1 minuta, prędkość 4
  • Sos powinien mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki dodaj jeszcze masło orzechowe i dopraw łyżką miodu
  • Podawaj spring rolls polane sosem i posypane prażonym sezamem

 

Grillowane roladki z bakłażana

(około 10 szt)

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • łyżka oliwy
  • sól morska
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
  • 150g sera gorgonzola
  • zmiksowane w robocie Kohersen My Cook ulubione orzechy do posypania ( opcjonalnie jak lubimy )

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
  • Bakłażana pokrój w bardzo cienkie plastry ( najlepiej na krajalnicy ) i posól go solą
  • Na rozgrzaną patelnię grillową wlej łyżkę oliwy
  • Grilluj bakłażany aż pojawią się ciemne paski
  • Na wystudzone, zgrillowane bakłażany ułóż plaster szynki, mały kawałek sera gorgonzola i zwijaj w małe roladki
  • Zapiecz w rozgrzanym piekarniku przez około 5minut
  • Gotowe bakłażany posyp orzechami

 

Muffiny szpinakowe z bananami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 180 g szpinaku baby
  • 2 banany
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki oleju

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami
  • W robocie Kohersen zmiksować bardzo drobno orzechy włoskie – prędkość 7, 10 sekund
  • W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki
  • W robocie Kohersen zmiksować mleko, maślankę, szpinak i olej – prędkość 8, 10 sekund
  • Następnie dodać banany i ponownie całość zmiksować w robocie Kohersen na gładką masę – prędkość 8, sekund 10
  • Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać
  • Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy
  • Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

 

Mini serniczki waniliowe z sosem malinowym

(serniczki pieczone w silikonowych foremkach na muffiny)

Składniki:

  • 500g sera twarogowego, sernikowego
  • 250g sera mascarpone
  • 100g drobnego cukru
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • 4 jaja
  • 100g białej czekolady ( rozpuszczonej w kapieli wodnej )
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

 Sos malinowy

  • 400g mrożonych malin
  • 100g drobnego cukru
  • świeża mięta
  • dowolne owoce do dekoracji

 Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej na 170 stopni
  • W naczyniu miksującym załóż motylek
  • Do naczynia miksującego dodaj ser twarogowy, ser mascarpone, cukier i miąższ z laski wanilii
  • Nastaw czas – 5 minut i prędkość 2. Utrzyj masę z cukrem
  • Podczas ucierania dodawaj po jednym jajku przez mały otwór
  • Do masy serowej wlej rozpuszczoną białą czekoladę i wsyp mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj całość – 3 minuty – prędkość 4
  • Masę rozlej do foremek
  • Serniczki piecz 15min w temperaturze 170 stopni, następnie 1h – w temperaturze 130stopni
  • Przygotuj sos malinowy – Do naczynia głównego wsyp mrożone maliny i cukier. Nastaw czas 5 minut, temperaturę 100 stopni, prędkość 3. Zagotuj i zmiksuj na prędkości 4. Przecedź sos przez drobne sito do innego naczynia i polewaj wystudzone serniczki. Podawaj ze świeżą miętą i ulubionymi owocami

 

Mini szaszłyki z boczkiem i warzywami

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • mały kawałek wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 papryka czerwona, żółta i zielona
  • pomidorki cherry
  • przyprawy: papryka mielona, wędzona, sól, pieprz

 

Zamiast kupować gotowe mieszanki przypraw do kurczaka, samemu w kilka chwil przygotujesz mieszankę do drobiu w robocie Kohersen Mycook. Zmiksuj na „puder” w naczyniu miksującym na największych obrotach:  6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, łyżkę ziaren pieprzu. Wsyp do miseczki, wymieszaj z 2 łyżkami soli, 2 łyżkami słodkiej i łyżeczką ostrej papryki, łyżką majeranku, łyżeczką tymianku oraz 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

 Przygotowanie:

  • Kurczaka, boczek, cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. Kurczaka zamarynuj w przyprawach
  • Nadziewaj na zmianę wszystkie składniki na drewniane patyczki do szaszłyków
  • Piecz szaszłyki w rozgrzanym piekarniku ( 170 st ) przez około 10-12 minut aż pomidorki cherry zaczną pękać a cebula będzie mocno rumiana

Szaszłyki podawaj z ulubionym sosem np. czosnkowym

 

Sos czosnkowy:

  • 1 duży jogurt grecki
  • 1 ogórek
  • garść mięty
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • sok z ½ cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posól. Odstaw na kilka minut
  • Odlej soki puszczone z ogórków, dodaj jogurt, majonez, sok z cytryny i drobno pokrojone (lub wyciśnięte przez praskę) ząbki czosnku
  • Posiekaną miętę dodaj do sosu i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw według własnych upodobań.