Pierogi z kapustą i grzybami

Sztandarowe wigilijne danie: pierogi z kapustą i grzybami 🙂 Czy wiesz, że dzięki Kohersen Mycook ciasto wyrobisz dosłownie w kilka chwil?

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Farsz:

  • 600g kiszonej kapusty ( odsączonej, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać )
  • 150g suszonych grzybów ( kilka godzin wcześniej namoczonych w wodzie )
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 50ml oleju rzepakowego do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, majeranek

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki – około 450g
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • około 200ml gorącej wody

 Przygotowanie:

Ciasto na pierogi

  • Włącz funkcję ważenia i wsyp do naczynia miksującego kolejno – 450g mąki pszennej, jajko, wlej ciepłe, rozpuszczone masło, szczyptę soli i zalej całość gorącą wodą – 3 miarki Kohersen
    Całość wyrabiaj 2 minuty (funkcja z obrazkiem przedstawiającym – wałek do ciasta )
  • Wyjąć ciasto z naczynia miksującego – powinno być jednolite i elastyczne. Zawiń w folię lub przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do lodówki na czas przyrządzenia farszu

Farsz

  • Kiszoną kapustę ugotuj w wodzie ( 500ml wody, najlepsza będzie woda z namoczonych, suszonych grzybów ) – czas 30minut, temperatura 90stopni, prędkość 2-3
  • Ugotowaną kapustę przełóż do innego naczynia
  • Do naczynia wrzuć warzywa – cebulę, marchew i pietruszkę. Rozdrobnij – czas 20sekund, prędkość 5, używając funkcji TURBO
  • Wlej olej, włącz parametry smażenia, czas 4 minuty, temperatura 90, funkcja smażenia (S)
  • Dodaj grzyby i kapustę, rozdrobnij – czas 20-30sekund, prędkość 5 używając funkcji TURBO
  • Ugotuj jeszcze farsz przez 15minut, temperatura 90, prędkość 3-4 ( mieszając łopatką co jakiś czas)
  • Dopraw przyprawami według własnego uznania, wymieszaj farsz w robocie do połączenia się składników ( prędkość 5-6, używając przy tym czarnej łopatki )
  • Wystudzony farsz wykorzystaj na pierogi
  • Ciasto rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie. Szklanką wykrój kółka i na każde nałóż porcję farszu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, formując pierogi. Gotuj je w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię wody