Zimowy kompot KOHERSEN

Nie ma się co oszukiwać, zima puka do naszych okien, zdobiąc je pięknymi wzorami. Dla tych, którym chłód szczególnie doskwiera przygotowałam słodki, rozgrzewający kompot zimowy.

Zimowy kompot KOHERSEN

Składniki:

  • 600g suszonych owoców ( suszone jabłka, suszone gruszki, suszone wiśnie, suszone śliwki, suszone morele )
  • 2 laski cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • plastry świeżej pomarańczy
  • 50ml czerwonego wina typu grzaniec
  • miód do posłodzenia ( około 2 łyżek )
  • 2 litry zimnej wody

 Przygotowanie:

  • Do naczynia głównego wrzuć suszone owoce, anyż, cynamon, plastry pomarańczy i zalej wodą
  • Gotuj na parametrach – czas 40minut, temperatura 90 stopni, prędkość 2
  • 3 minuty przed końcem gotowania dodaj miód i wino
  • Przecedź gorący kompot przez drobne sito
  • Możesz podawać go jako gorący, zimowy napój lub schłodzony w lodówce

 !!! Owoce możesz zblendować i dodać do ulubionego deseru lub porannej owsianki