Łosoś z sałatką z kaszy gryczanej

ŁOSOŚ Z SAŁATKĄ Z KASZY GRYCZANEJ ( 4 porcje )

 Składniki:

4 filety z łososia ( po około 150g )

  • Marynata:
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • skórka z jednej limonki
  • biały mielony pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki lub kolendry
  •  2 szklanki kaszy gryczanej
  • ½ białej cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 3cm imbiru
  • 100g suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • posiekana świeża kolendra
  • sól i pieprz

 


  • Łososia zamarynuj w składnikach marynaty wymieszanych ze sobą. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Następnie ugotuj filety na parze – Do naczynia miksującego wlej wodę ( około 1 litr ). Ustaw czas gotowania na 20minut, temperaturę 120stopni, prędkość 3. W ciągu kilku minut robot wytworzy parę do gotowania
  • Na metalowej części parowara umieść zamarynowane filety z łososia i gotuj około 10-12 minut – temperatura 120stopni, prędkość 2
  • Ugotuj kaszę gryczaną na sypko
  • W czystym naczyniu głównym rozdrobnij cebulę, czosnek, imbir i suszone pomidory – 15 sekund,
    prędkość 6
  • Wlej olej rzepakowy i lekko podsmaż składniki – czas 3 minuty, temperatura 80, funkcja smażenia (S)
  • Dodaj składniki do ugotowanej kaszy, połącz z posiekaną natką i kolendrą, dopraw sosem sojowym, sosem rybnym, sokiem z limonki – wymieszaj
  • Podawaj sałatkę z ugotowanym na parze łososiem