Bigos postny

Bigos postny to obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym. Koszona kapusta, suszone grzyby, śliwki i wytrawne wino. Daj mu trochę czasu by się przegryzł. Przygotuj go kilka dni wcześniej.

BIGOS POSTNY, WIGILIJNY

Składniki:

  • 30g suszonych grzybów + 300ml wody do ich namoczenia ( grzyby zalać wodą i odstawić na około 2-3h, wody z namoczenia nie wylewać )
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 80ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 600g kiszonej kapusty
  • 10szt śliwek suszonych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  Przyprawy: 3 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, łyżka sosu sojowego, łyżka miodu, majeranek, kminek, sól, pieprz

 Przygotowanie:

  • Do naczynia miksującego wrzuć cebulę i czosnek. Rozdrobnij, czas 15sekund, prędkość 6
  • Wlej olej i podsmaż – czas 3 minuty, temperatura 80, funkcja smażenia (S)
  • Dodaj odciśniętą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i podsmaż jeszcze kolejne 3 minuty na tych samych parametrach
  • Dodaj grzyby wraz z wodą, śliwki, łyżkę majeranku, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i wlej wino. Nastaw parametry gotowania – czas 30 minut, temperatura 100, prędkość 2-3
  • Po ugotowaniu dopraw według własnego uznania solą, pieprzem, kminkiem jeśli lubisz i miodem
  • Przemieszaj dokładnie