Bigos postny to obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym. Koszona kapusta, suszone grzyby, śliwki i wytrawne wino. Daj mu trochę czasu by się przegryzł. Przygotuj go kilka dni wcześniej.
BIGOS POSTNY, WIGILIJNY
Składniki:
- 30g suszonych grzybów + 300ml wody do ich namoczenia ( grzyby zalać wodą i odstawić na około 2-3h, wody z namoczenia nie wylewać )
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50ml oleju rzepakowego do smażenia
- 80ml czerwonego, wytrawnego wina
- 600g kiszonej kapusty
- 10szt śliwek suszonych
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: 3 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, łyżka sosu sojowego, łyżka miodu, majeranek, kminek, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wrzuć cebulę i czosnek. Rozdrobnij, czas 15sekund, prędkość 6
- Wlej olej i podsmaż – czas 3 minuty, temperatura 80, funkcja smażenia (S)
- Dodaj odciśniętą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i podsmaż jeszcze kolejne 3 minuty na tych samych parametrach
- Dodaj grzyby wraz z wodą, śliwki, łyżkę majeranku, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i wlej wino. Nastaw parametry gotowania – czas 30 minut, temperatura 100, prędkość 2-3
- Po ugotowaniu dopraw według własnego uznania solą, pieprzem, kminkiem jeśli lubisz i miodem
- Przemieszaj dokładnie