Śledzie w curry

ŚLEDZIE W CURRY

Składniki:

  •  500g filetów śledziowych a’la matias (pokrojone w małe kawałki)
  • 500g białej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 5 łyżeczek łagodnej przyprawy CURRY
  • 100g majonezu
  • 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: pieprz, sól, świeża kolendra

 Przygotowanie:

  • Do czystego naczynia głównego wrzuć cebulę i czosnek. Rozdrobnij – czas 15-20 sekund, prędkość 6
  • Wlej olej i podsmaż składniki – czas 3 minuty, temperatura 70, funkcja smażenia (S)
  • Dodaj koncentrat i przyprawę CURRY i na tych samych parametrach podsmaż jeszcze wszystko przez 1 minutę
  • Pozostaw do całkowitego wystudzenia
  • Dodaj majonez i całość wymieszaj – czas 30 sekund, prędkość 2
  • W razie potrzeby dopraw solą i świeżym pieprzem
  • Sos wymieszaj z pokrojonymi kawałkami śledzia, odstaw na kilka godzin i przed podaniem posyp ( jeśli lubisz ) świeżą kolendrą