Karp faszerowany w galarecie

Karp to prócz śledzia najpopularniejsza ryba na wigilijnym stole. Odpowiednio przygotowana zachwyci smakiem i stanie się prawdziwym królem wigilijnej wieczerzy.

KARP FASZEROWANY W GALARECIE

 

Składniki:

1,5-2kg świeżego karpia ( karpia należy odfiletować z ości, ogona i skóry )

1 litr bulionu warzywnego lub rybnego ( 1 marchew, 1 pietruszka, cebula, ziele angielskie, 2 liście laurowe + pozostałości z odfiletowanej ryby )

20g żelatyny

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

30g suszonych grzybów ( wcześniej namoczonych w wodzie )

1 jajko

1 cebula

łyżka oleju rzepakowego

2 łyżeczki maki ziemniaczanej

Przyprawy: sos sojowy, sos rybny, świeży pieprz, sól, świeża natka pietruszki, sok z cytryny

 

  • Z pozostałości z odfiletowanej ryby przygotować bulion – zagotować w 1,2 litrze wody warzywa wraz z ośćmi, ogonem i skórą z ryby ( dodając liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, sos rybny, sok z cytryny ) – czas 30 minut, temperatura 100, prędkość 2. Gorący bulion przecedzić przez drobne sito lub gazę do innego naczynia, odstawić do późniejszego podgrzania
  • Do naczynia głównego wrzucić na wirujące noże cebulę i odsączone grzyby rozdrobnić – czas 15 sekund, prędkość 6
  • Dodać olej i podsmażyć cebulę – czas 2 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S)
  • Dodać filety z ryby, odciśniętą bułkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, pieprz i sól – całość zmiksować – czas 2 minuty, prędkość 5-6
  • Z wyrobionej masy uformować małe rolady, zawinąć w folię spożywczą w cukierek i ugotować na parze. Do czystego naczynia głównego wlać 1 litr wody, nastawić parametry gotowania, czas 35 minut, temperatura 120, prędkość 3. Ułożyć zawinięte rolady na metalowej części parowara i ugotować
  • W tym czasie podgrzać lekko w garnku bulion, dodać żelatynę i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia
  • Rolady z ryby wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na głębokim półmisku, udekorować ugotowanymi warzywami z wywaru i zalać bulionem. Zostawić do wystudzenia