Pierogi faszerowane kaczką

To kulinarny hit w mojej kuchni – ulubione pierogi moich znajomych i rodziny. Jest miło, gdy słyszę, że po raz kolejny są genialne i pysznie przyprawione. W kuchni staropolskiej kaczka królowała od zawsze – ja swoją kaczkę przed jej gotowaniem w bulionie piekę – lubię aromat i zapach pieczonej kaczki w majeranku. Sekretem mojego bulionu są przyprawy. Moje ulubione ale pracochłonne pierogi z kaczką podaję zazwyczaj na wyjątkowe okazje i Święta Bożego Narodzenia

Pierogi faszerowane kaczką z kaszą gryczaną

4

Składniki:

  • (Ciasto na pierogi – przepis na Mycook.pl)
  • 1 kaczka ( około 1,5 kg )
  • 200g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 porcja włoszczyzny ( 2-3 marchewki, por, ½ dużego selera, kawałek kapusty )
  • 2-3 cebule ( opalone na suchej patelni na „czarno” )
  • Liść laurowy
  • 3-4 suszone grzyby
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 suszonych śliwek
  • Kilka goździków
  • Łyżeczka majeranku
  • Sos sojowy – około 4 łyżek
  • Łyżka masła
  • 5 łyżek miodu
  • 80 ml koniaku lub brandy
  • Sól, świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Kaczkę umyj, natrzyj majerankiem i czosnkiem i pokrój na mniejsze kawałki. Upiecz w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180stopni na złoto-brązowy kolor
  • Upieczoną kaczkę ułóż w garnku, dodaj: włoszczyznę, opaloną cebulę, grzyby, laskę cynamonu, anyż, śliwki, goździki, liść laurowy, ziarna pieprzu. Zalej zimną wodą i gotuj około 3 godzin na wolnym ogniu, zbierając szumowiny. W międzyczasie dodaj sos sojowy do smaku
  • Gdy bulion będzie miał już esencjonalny smak, a mięso kaczki będzie miękkie, wyjmij kaczkę i mięso z warzywami zużyj do farszu. Bulion należy przecedzić przez drobne sitko

Farsz do pierogów:

Mięso z kaczki, marchewkę i grzyby zmiel z Kohersen Mycook. Dodaj do farszu masło i ugotowaną na sypko kaszę gryczaną. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Podlej koniakiem lub brandy, posyp obficie majerankiem i cały farsz dokładnie wymieszaj.

Na rozwałkowanym cienko cieście układać porcje farszu, wycinać z ciasta krążki i sklejać pierogi. Gotować we wrzącej, posolonej wodzie aż do wypłynięcia.