Mus z wątróbki z konfiturą cebulową

Aromatyczne i wytrawne danie, w sam raz dla smakoszy. Rozpływający się w ustach mus z wątróbki z konfiturą cebulową. Z Kohersen Mycook wykonasz go bezbłędnie.

Mus z wątróbki z konfiturą cebulową

18

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonej, wątróbki drobiowej lub wołowej (wymocz wątróbkę w mleku przez kilkanaście godzin lub zostaw w mleku na noc)
  • olej do smażenia
  • gałązki tymianku
  • 50ml brandy lub koniaku
  • 1 biała, duża cebula pokrojona drobno
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła
  • 8 żółtej jaj
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  • Wymoczoną i osuszoną wątróbkę usmaż na brązowo na patelni na łyżce oleju. W trakcie smażenia podlej ją alkoholem – brandy lub koniakiem. Dodaj listki świeżego tymianku aby wątróbka je przytuliła
  • Włóż usmażoną wątróbkę do naczynia głównego robota Kohersen Mycook
  • Na tej samej patelni rozpuść łyżkę cukru, dodaj masło i usmaż na powstałym karmelu cebulę na złoto-brązowy kolor. Dodaj usmażoną cebulę do naczynia miksującego do wątróbki
  • Całość miksuj na wysokich obrotach na gładki mus dodając po jednym żółtku
  • Mus musi być gładki, podczas miksowania mieszaj mus w naczyniu głównym czarną łopatką doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem
  • Rozgrzej piekarnik do 110ostopni – piecz mus z wątróbki przez około 1,5h w formie kwadratowej ( 24x24cm ) lub w formie na pasztet

Konfitura z czerwonej cebuli:

Składniki:

  • 4 czerwone cebule pokrojone w pióra
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła
  • 80ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 30ml octu balsamicznego
  • sól, pieprz, gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzej cukier do powstania brązowego karmelu uważając aby go nie przypalić, dodaj masło i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę i gałązkę rozmarynu dla aromatu. Podsmaż aż cebula będzie miękka
  • Wlej czerwone wino i ocet balsamiczny i zredukuj do konsystencji sosu. Dopraw do smaku.