Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym

 Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym, gotowany na parze. Idealny na wigilie lub świąteczne danie główne.

ŁOSOŚ W SOSIE POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM

27

 

Składniki:

  • 4 Filety z łososia (po około 150g )
  • Sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki masła ( min.83%)
  • sok z dwóch pomarańczy
  • drobno posiekany imbir ( około 3-4cm)
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 50ml wody)
  • pieprz i sól

 

 

Przygotowanie

  • Wymieszaj ze sobą składniki marynaty – sok z cytryny, sos sojowy i oliwę
  • Filety z łososia zamarynuj w marynacie i odstaw na około 2h
  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni
  • Następnie ugotuj zamarynowaną rybę na parze – do naczynia miksującego wlej wodę ( około 1 litr ). Ustaw czas gotowania na 20minut, temperaturę 120 stopni, prędkość 3
  • Wstaw filety do nagrzanego piekarnika
  • Przygotuj sos w robocie – zagotuj sok z pomarańczy wraz z imbirem ( czas 4minuty, temperatura 100, prędkość 2)
  • Dodaj masło i zagotuj na tych samych parametrach jeszcze przez 1-2minuty
  • Do gorącego sosu dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj ( 1 minuta, prędkość 2-3 )
  • Polewaj sosem ciepłą rybę, dopraw solą i świeżym pieprzem