Ryba po Grecku

Ryba po grecku jest jedną z 12 potraw, które znajdziemy na wigilijnym stole. Sprawdź nasz przepis, przyrządź rybę tak jak chcesz 🙂

RYBA PO GRECKU

8

 

Składniki  (6 porcji):

  • 1 kg filetów z białej ryby ( np. filet z dorsza )
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości, grubo pokrojone marchewki
  • 1-2 średniej wielkości, grubo pokrojone pietruszki
  • 300g selera, grubo pokrojonego
  • 1MK oleju
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 5-6 liści laurowych
  • 7-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 50ml wody wymieszanej z łyżeczką mąki ziemniaczanej
  • pieprz i sól

 Przygotowanie:

  • Filety z ryby możesz przygotować na dwa sposoby – usmażyć obtoczoną w mące rybę na patelni lub w wersji zdrowszej i delikatniejszej ugotować na parze
  • Przygotuj robot do gotowania na parze – do naczynia miksującego wlej wodę ( około 1 litr ). Ustaw czas gotowania na 25minut, temperaturę 120stopni, prędkość 3. W ciągu 10 minut robot wytworzy parę do gotowania
  • Na metalowej części parowara umieść filety z ryby ( każdy po około 150g ) i gotuj około 10-11 minut – temperatura 120stopni, prędkość 2
  • Odstaw rybę do wystudzenia
  • Do czystego naczynia głównego wrzuć grubo pokrojone warzywa i wlej olej. Nastaw parametry smażenia – czas 7 minut, temperatura 90stopni, funkcja smażenia (S)
  • Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i zagotuj – czas 10minut, temperatura 90, prędkość 1-2
  • Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, ponownie zagotuj – czas 10minut, temperatura 90, prędkość 1-2
  • Pod koniec gotowania dodaj wodę z mączką ziemniaczaną
  • Gotową marynatę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wystudź delikatnie
  • Rybę w całości przykryj marynatą i wstaw do lodówki na noc

 

!!! Jeśli chcesz odmienić ten przepis – dodaj do gotującej się marynaty suszoną żurawinę ( około 50g )