Szybki Piernik Kohersen Mycook

Jakie ciasto kojarzy się nieodmiennie z Świętami? Oczywiście Piernik 🙂 Dzięki Kohersen Mycook, ciasto przygotujesz naprawdę szybko. Tą wersje piernika można przygotować nawet w ostatniej chwili.

SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY KOHERSEN

28

Składniki:

  • 130g masła + do posmarowania formy
  • Kakao ( do obsypania formy )
  • 200g drobnego cukru
  • 50g płynnego miodu ( ½ MK )
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 50g powideł śliwkowych
  • 250ml pełnotłustego mleka 3,2%
  • 300g przesianej mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym rozpuścić masło włączając parametry – czas 5 minut, temperatura 50stopni, prędkość 1
  • Gdy masło będzie już płynne dodać przez otwór cukier, przyprawę do piernika i miód zwiększając prędkość na 2
  • Całość wymieszać ( gdy skończy się czas gotowania ) – czas 20sekund, prędkość 5
  • Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni, podłużną formę do pieczenia ( około 25cm ) wysmarować masłem i obsypać kakao
  • Jajka połącz z mlekiem i powidłami. Dodaj do naczynia i wymieszaj z wystudzonymi wcześniej składnikami –prędkość 3-4
  • Mieszaj dodając powoli przez otwór przesianą mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wymieszaj całość jeszcze przez 15sekund
  • Przelej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180stopni przez 45-50 minut.

 

!!!Aby wzmocnić smak można polać ciasto polewą z czekolady – wystarczy rozpuścić 100g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, dodać 50ml śmietanki kremówki i oblać wystudzone ciasto piernikowe