Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka w słodkiej marynacie. Bardzo prosto, bardzo smacznie, bardzo świątecznie 🙂 Zapraszam

Pieczeń z indyka

11

 

Składniki:

  • 1 duży filet z indyka ( waga około 1,3 kg ) ( fileta osuszyć i natrzeć solą)

Marynata:

  • świeżo wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy
  • 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego
  • 4 łyżki sosu sojowego ( ciemnego )
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 posiekanych moreli suszonych
  • + szczypta cynamonu, mielonego imbiru i świeżo mielony pieprz

 Przygotowanie:

  • Składniki marynaty umieść w naczyniu głównym, dodaj przyprawy i zagotuj – czas 10 minut, temperatura 90, prędkość 3
  • Wystudź marynatę, zamarynuj mięso na kilka godzin lub na noc i wstaw do lodówki
    ( najlepiej w woreczku do pieczenia )
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku ( 160stopni ) przez około 70 minut
  • Mięso idealnie smakuje na ciepło od razu z piekarnika lub na zimno do pieczywa na świątecznym stole