Bułeczki na parze

Bułeczki na parze biją rekordy popularności na całym świecie. To koreański street food, który można podawać na wiele sposobów…z wołowiną w środku, z pieczonym boczkiem, z pieczoną kaczką, a do tego surówka z marchewki, polecam!!!

Bułeczki na parze

Składniki:

  • 400ml mleka 2% (w temperaturze pokojowej)
  • 50g masła (w temp. pokojowej)
  • 400-500g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 7g suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Do naczynia głównego wrzucić wszystkie składniki. Wymieszać ze sobą – prędkość 7-8, około 1 minuty.
  • Włączyć funkcję wyrabiania ciasta – czas 1 minuta.
  • Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Następnie podzielić ciasto na małe krążki (o średnicy około 10-12cm), podsypać mąką i ponownie przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Nastawić robot Kohersen Mycook na gotowanie na parze – czas 20 minut, temperatura 120, prędkość 3
  • Bułeczki można nadziewać w środku mięsem lub warzywami lub ugotować na parze bez żadnego wypełnienia
  • W papierowe papilotki włożyć krążki ciasta (jeśli nadziewamy, na krążek należy położyć farsz) i złożyć w kuleczkę
  • Gotować bułeczki na metalowej części parowara przez około 12 minut

 

Propozycja podania

Bułeczki idealnie smakują nadziewane w środku z orientalną wołowiną. Mięso ugotowane w rosole ( najlepsza będzie pręga wołowa ) należy przyprawić, zamarynować w sosie sojowym, przyprawione przyprawą 5 smaków. Tak zamarynowane mięso podsmażyć na oleju kokosowym, wymieszać ze świeżą kolendrą i podawać jako farsz bułeczek.