Pasta dyniowa a’la hummus

Wszelkie wegetariańskie, wegańskie hummusy, pasty są dziś bardzo popularne. To szybki i zdrowy dodatek, który możemy podać na wiele sposobów. Tej jesieni proponujemy sezonowy hummus dyniowy, który błyskawicznie wykonasz w robocie.

Pasta dyniowa a’la hummus

Składniki:

  • 600 g upieczonej dyni (waga po upieczeniu) – kawałki dyni nasmarowane oliwą, czosnkiem, tymiankiem, upieczone około 20min w 180 stopni
  • 80g pasty sezamowej tahiny
  • 200-220g ciecierzycy z puszki
  • sok z 1 cytryny
  • + przyprawy: mielona kozieradka, gałka muszkatołowa, kumin, zatar, sól, mielona kolendra

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki zblendować w robocie na gładką pastę – czas 2 minuty, prędkość 7-8. Doprawić według własnych upodobań.