Konfitura jabłkowo-gruszkowa z rozmarynem

Jeśli szukasz pomysłu na domową konfiturę to polecam ten przepis. Fantastyczny dodatek kuchni sezonowej do wszelkich pieczeni, pasztetów i mięs – chutney z jabłek i gruszek z dodatkiem rozmarynu i imbiru. Można wykorzystać na słodko i wytrawnie.

Konfitura jabłkowo-gruszkowa z rozmarynem

Składniki:

  • 500g pokrojonych w grubą kostkę owoców
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z jednej cytryny
  • 2cm imbiru
  • świeży rozmaryn

 Przygotowanie:

  • Do naczynia głównego wrzucić owoce, imbir, gałązkę rozmarynu i wlać sok pomarańczowy. Ustawić parametry gotowania – czas 30 min, temperatura
    100 stopni, prędkość 2
  • 10 minut przed końcem gotowania wlać sok z cytryny
  • Gorącą konfiturę wlać do czystego, wyparzonego słoika, pasteryzować lub zużyć w przeciągu tygodnia