Kopytka dyniowe

Tradycyjne kluski polskie z ziemniaków – kopytka można przygotować również z dodatkiem dyni. Jesienią pieczona dynia jest znakomita do dań słodkich i wytrawnych. Najlepsza będzie upieczona w skórce odmiana hokkaido…

Kopytka dyniowe

Składniki:

  • 300g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
  • 200g miąższu z upieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypania
  • sól

Przygotowanie:

  • Do naczynia głównego wrzuć – miąższ z dyni i ziemniaki. Zmiksuj, czas 15 sekund, prędkość 4-5
  • Dodaj jajko i połowę mąki, połącz składniki – czas 30 sekund, prędkość 4-5
  • Dodaj drugą część mąki i ponownie połącz z masą – czas 30sekund, prędkość 4-5
  • Gotową masę wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, podziel na równe porcje i uformuj z nich długie wałeczki. Wykrój romby dowolnej długości i gotuj we wrzątku aż wypłyną na powierzchnię wody

Do podania: boczniaki, parmezan, świeża szałwia

Moja propozycja podania: Ugotowane we wrzątku kluseczki odstaw do wystudzenia. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj świeże liście szałwii. Dodaj posiekane boczniaki, podsmaż całość i dodaj kluseczki…Dopraw solą, pieprzem i tartym parmezanem