Orzechowy pudding z komosy ryżowej

Komosa ryżowa zwana quinoą to produkt bezglutenowy, który wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. W kuchni stosowana jako dodatek do dań głównych jako zamiennik kaszy, a przygotowana na mleku jako zdrowe śniadanie lub popołudniowy deser

Orzechowy pudding z komosy ryżowej

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej – 150g ( wcześniej przepłukać komosę na sitku )
  • 2 szklanki mleka 2%
  • garść orzechów np. laskowych ( zmiksowanych wcześniej w robocie )
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • dodatki: suszone owoce

 Przygotowanie:

  • Ugotować komosę w mleku w robocie – czas 10 minut, temperatura 100st, prędkość 1-2. Po 5 minutach gotowania zmniejszyć temperaturę do 90st.
  • Pozostawić komosę w naczyniu głównym na 5 minut aby wystygła
  • Nadmiar mleka zlać, przecedzić komosę przez drobne sitko
  • Wymieszać komosę w robocie z masłem orzechowym i orzechami – czas 10 sekund, prędkość 2
  • Podawać od razu z ulubionymi owocami lub bakaliami