Mleko kokosowe

Domowej roboty mleko kokosowe szybko przygotujesz w robocie Kohersen Mycook. Wystarczy dobrze zblendować dobrej jakości wiórki kokosowe. Takie mleko często wykorzystuję w przepisach na smoothie z owocami egzotycznymi lub do mojego curry z ciecierzycą…

Mleko kokosowe

Składniki:

  • 200g wiórek kokosowych
  • 2 szklanki wody

 Przygotowanie:

  • Wiórki kokosowe namocz w wodzie na około 2-3 godziny
  • Wlej masę do naczynia głównego i zmiksuj – czas 2-3 minuty, prędkość pulsacyjnie do 7-8
  • Przygotuj gazę lub przepuszczającą płyny bawełnianą ściereczkę i przecedź powstałe mleko na końcu mocno wyciskając wiórki z płynu
  • Przechowuj mleko w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu w lodówce do tygodnia

To mój ulubiony produkt – domowej roboty masło orzechowe. Dodaję je często w moich przepisach bo daje wiele możliwości uzyskania oryginalnego smaku – szybko przygotowane zapewne bardziej cieszy niż kupione gotowe ze sklepu, ja polecam!