Oliwa bazyliowa i salsa z pomidorów

Ta oliwa jest dla cierpliwych. Przygotowana w robocie Kohersen Mycook musi jeszcze swoje odstać ale warto poczekać bo kolor i zapach jest niesamowity…bazyliowy!!! Każde oliwy przygotowujemy w niskich temperaturach – idealną temperaturę do oliwy bazyliowej uzyskamy w robocie…Oliwę przechowuj do tygodnia w temperaturze 4 stopni, najlepiej w lodówce. Najlepiej smakuje w połączeniu z salsą z pomidorów i bagietką…

Oliwa bazyliowa i salsa z pomidorów

Składniki:

Oliwa

  • 500ml oliwy
  • 4 garście liści świeżej bazylii
  • sól i pieprz

 

Salsa z pomidorów

  • 4 sparzone i obrane ze skóry pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • świeża kolendra
  • sól i świeżo, mielony pieprz
  • kilka kropel tabasco

 Przygotowanie:

  • We wrzątku zblanszuj liście bazylii ( zanurz je 5 sekund i osusz z wody )
  • Osuszone liście wrzuć do naczynia głównego, wlej oliwę, dodaj sól i pieprz. Ustaw parametry – czas 5 minut, temperatura 60 stopni, prędkość 2-3
  • Zmiksuj pulsacyjnie oliwę z bazylią – prędkość 5 i TURBO – czas 40 sekund
  • Przecedź oliwę przez drobne sitko wyłożone ręcznikiem papierowym. Najlepiej zostaw oliwę na kilka godzin aby dokładnie się przecedziła
  • Przygotuj salsę – pomidory obrane ze skóry usuń z pestek i gniazd, pokrój w bardzo drobną kostkę, cebulę również
  • Kolendrę grubo posiekaj
  • Całość połącz ze sobą i pozostaw na sitku do odsączenia z wody
  • Dopraw tabasco, solą i pieprzem i polewaj świeżą, bazyliową oliwą