Sos chrzanowy

Kiedy pozostaje nam mięso ugotowane w rosole warto je wykorzystać na obiad z jakimś smacznym dodatkiem. Szklanka rosołu, w którym było gotowane i możemy przygotować łatwy sos chrzanowy do mięs… Taki sos idealnie pasuje również na świąteczne stoły do wędlin lub do dań obiadowych

 Sos chrzanowy

Składniki:

  • 250ml bulionu wołowego lub rosołu
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka startego, świeżego chrzanu lub chrzanu ze słoika
  • 100ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie
  • sól i świeży pieprz
  • świeży koper

 Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek wrzuć do naczynia głównego. Dodaj olej. Ustaw parametry – czas 3 min, temperatura 100, funkcja smażenia (S)
  • Dodaj chrzan, wlej bulion i gotuj – czas 5 minut, temperatura 100, prędkość 2
  • Minutę przed końcem gotowania wlej przez otwór śmietankę oraz mączkę rozpuszczoną w wodzie, dopraw solą i pieprzem
  • Wlej sos do sosjerki i posyp świeżym koprem
  • Podawaj z mięsem