Dip z fety z grillowanymi warzywami

Dip z fety to świetny dodatek do grillowanych warzyw. Do takiej mieszanki z grillowanych warzyw warto dodać gotowane ziemniaki ze świeżym koprem oraz kąski pieczonego indyka lub kurczaka…

Dip z fety z grillowanymi warzywami

Składniki:

Mus z sera feta

  • 200g sera feta
  • 4 krakersy
  • 100ml mleka
  • ząbek czosnku
  • pieprz

 Grillowane warzywa

  • cukinia
  • papryka
  • pieczarki
  • oliwa
  • świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • sól i świeżo mielony pieprz

 Przygotowanie:

  • Przygotuj warzywa (oprócz pieczarek) – zamarynuj na około 2h pokrojone w plastry warzywa w oliwie, czosnku, rozmarynie, chili. Dopraw solą i pieprzem
  • Na rozgrzanej patelni grillowej grilluj warzywa do uzyskania złotego koloru
  • Na tej samej patelni grilluj oczyszczone i pokrojone pieczarki na złoto-brązowy kolor
  • Przygotuj sos w robocie – w naczyniu miksującym umieść czosnek i krakersy i rozdrobnij – czas 30 sekund, prędkość 4-5
  • Dodaj fetę i pieprz, zmiksuj, czas 10 sekund, prędkość 4-5
  • Delikatnie przez otwór wlej mleko i połącz całość ze sobą – czas 20 sekund, prędkość 4-5
  • Podawaj z grillowanymi warzywami, posyp świeżym koprem lub innymi, ulubionymi ziołami