Fritata

Fritata to bardzo uniwersalne danie. Zarówno do zjedzenia na późne śniadanie, lunch lub kolację. Łatwo przygotujesz ją z ulubionych składników, które masz akurat w lodówce…

Fritata

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (ugotowane lekko, nie mogą być całkiem rozgotowane)
  • ½ papryki czerwonej
  • mały kawałek cukinii pokrojonej w kostkę
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ser żółty (starty w robocie Kohersen )
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

  •  Nastaw piekarnik – 180 stopni
  • W naczyniu żaroodpornym posmarowanym dowolnym tłuszczem (masłem lub olejem) ułóż na dnie pokrojone, w plastry ugotowane ziemniaki
  • W naczyniu głównym załóż motylek, wbij jajka, dodaj sól i pieprz – rozbełtaj – 15 sekund, prędkość 2
  • Przełóż jajka do innego naczynia
  • Do naczynia głównego wrzuć cukinię, paprykę, cebulę i czosnek – rozdrobnij – czas 15 sekund, prędkość 3
  • Ustaw parametry – czas 5 minut, funkcja smażenia ( S)
  • Podsmażone warzywa dodaj do masy jajecznej, starty ser żółty również. Całą masę warzywno-jajeczną wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i zalej naczynie żaroodporne aby przykryła ziemniaki
  • Piecz w piekarniku w temp 180 stopni, 20-25 minut

Do takiej fritaty możesz dodać także szynkę, boczek, kukurydzę oraz groszek…To danie, które przygotujesz z dowolnych składników, które lubisz…