Krem z kukurydzy

Będąc na lokalnym straganie kupiłam kolby kukurydzy aby przygotować z niej przekąskę w formie kukurydzy z solą i masłem. Jednak szkoda aby nie wykorzystać jej np. w zupie… Jest słodka i gotowana pięknie pachnie…Oto przepis na łatwy krem z kukurydzy w robocie Kohersen Mycook

Krem z kukurydzy

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy
  • ½ cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki peperoni
  • łyżka masła do smażenia
  • sól, pieprz
  • 3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu, ½ łyżeczki papryki ostrej, papryki wędzonej oraz papryki słodkiej, ½ łyżeczki kuminu, świeża kolendra, limonka

Do zupy przed gotowaniem możesz dorzucić 1 małą, pokrojoną marchewkę oraz łyżkę koncentratu pomidorowego

 Przygotowanie:

  • Do naczynia miksującego wrzuć: kukurydzę, cebulę, czosnek i papryczkę oraz łyżkę masła
  • Ustaw czas 5 minut i funkcję smażenia (S)
  • Wlej bulion i dodaj przyprawy, całość gotuj – czas – 30minut, prędkość 2
  • Zblenduj zupę pulsacyjnie od prędkości 5 i TURBO
  • Krem podawaj z krakersami, kolendrą i limonką