Orientalny krem z marchewki i batata

Naszą polską marchewkę połączyłam z batatem i mlekiem kokosowym. Zupa jest na pewno oryginalna przez bulion orientalny. Dodatkowo możesz zjeść ją ze smakiem z pieczonym kurczakiem w przyprawie curry…

ORIENTALNY KREM Z MARCHEWKI I BATATA

Składniki:

  • 1 pokrojony w kostkę słodki ziemniak – batat
  • 4 szt. obranych i pokrojonych grubo marchewek
  • mały kawałek czerwonej papryczki chilli
  • 1 mała cebula ( pokrojona w kostkę, możesz również rozdrobnić ją w robocie )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego, obranego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki azjatyckiej pasty curry ( żółtej ) lub 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400ml )
  • 1 l bulionu orientalnego lub warzywnego
  • świeża kolendra
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

  • W naczyniu miksującym umieść – pokrojone marchewki, batat, cebulę, czosnek, imbir i chilli
  • Wlej olej i dodaj pastę curry
  • Włącz funkcję smażenia ( S ) – czas 6 minut
  • Wlej bulion i całość gotuj – czas 30 minut, temperatura 100 stopni, prędkość 2
  • Wlej mleko kokosowe i zagotuj całość – czas 5 min, temperatura 100 stopni, prędkość 2
  • Dopraw solą i świeżym pieprzem
  • Zupę zmiksuj pulsacyjnie na gładki krem ( powoli od 2 do prędkości 5 ) następnie używając funkcji TURBO – czas około 1 minuty
  • Podawaj krem ze świeżą kolendrą i olejem sezamowym, jeśli lubisz…

Dodaj komentarz