Bulion orientalny

Każdy bulion stanowi podstawową bazę naszych przepisów. Ten jest moim ulubionym. To bulion orientalny, który stanowi bazę wielu dań kuchni tajskiej. Ja przyrządzam na nim uwielbiany przez moją rodzinę tajski rosół z kaczki…Warto go przygotować by móc poznać aromaty i przyprawy kuchni wschodniej… 

BULION ORIENTALNY

Składniki:

  • 1 marchewka ( pokrojona )
  • 1 opalona cebula ( pokrojona )
  • mały kawałek selera naciowego
  • 2 suszone grzyby
  • 2 cm ostrej papryczki chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka stołowa przyprawy 5 SMAKÓW
  • przyprawy: 4 liście kafiru, 4 gwiazdki anyżu, kilka goździków, liść laurowy, cynamon, pieprz i sól, plaster limonki

 Przygotowanie:

  • Imbir, chilli, czosnek, marchewkę, suszone grzyby, seler i opaloną cebulę wrzuć razem z przyprawami do naczynia głównego
  • Zalej całość wodą aby tak, aby składniki były przykryte
  • Gotuj 40 minut, temperatura 100 stopni, prędkość 1
  • Przelej bulion do garnka wraz z warzywami i pozostaw na kilka godzin
  • Odcedź a następnie przelej bulion przez gazę aby był klarowny

Dodaj komentarz