Bulion warzywny

Gotowanie zup, kremów i sosów nie może odbywać się bez odpowiedniej bazy. Naszą główną podstawą takich dań i dodatków jest odpowiedni bulion – warto go mieć pod ręką. Przygotowanie go w robocie za pomocą gotowania warzyw w koszyczku nie trwa dłużej niż godzinę…Warto!!!

BULION WARZYWNY

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • 3 suszone grzyby
  • mały kawałek kapusty
  • kilka liści natki z pietruszki
  • kilka listków korzenia selera
  • 1 opalona na czarno cebula
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 2 goździki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:

  • Umyte i obrane warzywa pokrój w kostkę i wrzuć razem z przyprawami do naczynia głównego
  • Zalej całość wodą aby tak, aby były przykryte
  • Gotuj 40 minut, temperatura 100 stopni, prędkość 1
  • Przelej bulion do garnka wraz z warzywami i pozostaw na kilka godzin
  • Odcedź a następnie przelej bulion przez gazę aby był klarowny

Dodaj komentarz