Krem z pomidorów

Tego przepisu nie można ominąć…Póki mamy świeże pomidory to koniecznie prawdziwa pomidorowa. Będzie idealna jeśli przygotujemy ją z pomidorów malinowych i tych podłużnych. Aromat da uprzednie podsmażenie pomidorów z czosnkiem i cebulą. Idealnie na gładki krem zblendujesz zupę w robocie, smacznego!!!

KREM Z POMIDORÓW

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów ( wyparzonych i obranych )
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • do smaku: sól, pieprz, chilli, cukier, świeża bazylia
  • oliwa
  • słodka śmietanka 30% lub jogurt naturalny

Przygotowanie:

  • W naczyniu miksującym rozdrobnij – cebulę i czosnek – czas 15sekund, prędkość 6
  • Dodaj masło, dodaj pomidory i włącz funkcję smażenia (S) – czas 4 minuty
  • Wlej bulion i całość zagotuj – czas 30minut, temperatura 100 stopni, prędkość 2
  • Zmiksuj pulsacyjnie zupę na gładki krem, używając prędkości 5 oraz TURBO – czas 1 minuta ( przed blendowaniem zabiel lekko śmietaną lub jogurtem naturalnym )
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami np. oliwą, bazylią lub natką pietruszki

Dodaj komentarz