Bulion wołowy

Zawsze mam słoik bulionu w lodówce bo jest bazą mojego gotowania. Ten aromatyczny, klasyczny bulion wołowy przygotujesz za pomocą gotowania składników w robocie w metalowym koszyczku. Na bazie takiego, mięsnego bulionu gotuję zupy i kremy…

BULION WOŁOWY

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego ( u mnie szponder i pręga wołowa )
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • 3 suszone grzyby
  • mały kawałek kapusty
  • kilka liści natki z pietruszki
  • kilka listków korzenia selera
  • 1 opalona na czarno cebula
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 2 goździki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • Na dno naczynia miksującego wrzuć przyprawy
  • W metalowym koszyczku umieść ścisło: mięso i warzywa
  • Całość zalej wodą aby przykryła koszyczek z mięsem i warzywami
  • Gotuj – czas 45 minut, temperatura 100stopni, prędkość 2
  • Ostudzony bulion przecedź przez gazę

Dodaj komentarz