Przecier pomidorowy

Aby cieszyć się smakiem pomidorów zimą warto przygotować przecier pomidorowy. Do klasycznego przecieru możesz dodać swoje ulubione przyprawy pasujące do pomidorów. Możesz go zblendować na gładko lub tak jak ja lubię – z kawałkami warzyw. Własny przecier nie tylko smakuje lepiej ale cieszy aromatem… Zimą przygotujesz z niego np. bolognese

PRZECIER POMIDOROWY

Składniki (na 2 słoiki):

  • 1,5 kg pomidorów ( wyparzonych i obranych )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści selera
  • mały kawałek chilli
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • do smaku: suszone oregano, bazylia
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Do naczynia miksującego wrzuć: cebulę, czosnek, liście selera, mały kawałek chilli i całość rozdrobnij – prędkość 5, czas 30sekund
  • Ustaw parametry gotowania – czas 30 minut, temperatura 110stopni, prędkość 2
  • Po 10 minutach gotowania zdejmij miarkę i wrzuć sól, cukier i pozostałe przyprawy jeśli używasz. Następnie gotuj całość bez miarki
  • Przed blendowaniem przecieru możesz wyciągnąć zielone liście selera
  • Lekko zblenduj – czas 30sekund, prędkość 5
  • Przecier możesz przetrzeć przez drobne sito lub zostawić z pestkami ( w zależności jak lubisz ale pestki są również zdrowe )

Dodaj komentarz