Keczup z malinami

Kupując keczup z marketu, zazwyczaj prawie każdy ma w składzie barwniki i inne nieznane nam chemiczne składniki… Warto latem przygotować sobie chociaż 2-3 słoiki własnego keczupu. Masz wtedy pewność, jakich składników używasz i co jedzą Twoi bliscy. Keczup z dodatkiem malin na pewno będzie smaczny i oryginalny…

WYPARZANIE POMIDORÓW W ROBOCIE KOHERSEN MYCOOK

W sklepach i marketach jest bardzo duży wybór sosów, przecierów, koncentratów i passaty pomidorowej. Jednak żaden smak i zapach tych kupnych nie zastąpi Nam świeżych, parzonych pomidorów. Przed każdym moim gotowaniem parzę pomidory w robocie Kohersen MyCook. Mam wtedy pewność, że po szybkim sparzeniu, skóra łatwo się usunie a moje pomidory będą gotowe do jedzenia…

  • Ustaw parametry – czas 15 min, temperatura 120 stopni, prędkość 3
  • Na metalowym naczyniu do gotowania na parze ułóż pomidory ( do 2kg )
  • Gotowe, sparzone pomidory usuń ze skóry i gniazd nasiennych i dodawaj do przepisów

KECZUP Z MALINAMI

Składniki (na 2-3 słoiki ):

  • 1,5-2 kg pomidorów malinowych ( sparzonych w robocie Kohersen MyCook)
  • 1 szklanka świeżych malin
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30ml octu  jabłkowego
  • ½ szklanki cukru brązowego lub białego ( jeśli lubisz keczup mniej słodki, dodaj mniej cukru )
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek wrzuć do naczynia miksującego – ustaw parametry aby podsmażyć składniki – czas 4 min, funkcja smażenia (S)
  • Dodaj pomidory, maliny, przyprawy, ocet i cukier i włącz parametry gotowania – czas 30 minut, temperatura 120 stopni, prędkość 2
  • Po 15 minutach gotowania zdejmij miarkę Kohersen aby całość lekko się zredukowała
  • Zblenduj całość – prędkość 3, 10 sekund
  • Do innego naczynia przetrzyj całość przez drobne sito
  • Ponownie wlej keczup do naczynia miksującego i zagotuj jeszcze – czas 20 minut, temperatura 120 stopni, prędkość 2
  • Gotowy i gorący keczup wlej do wyparzonych i suchych słoików i zawekuj
  • Jeśli nie wekujesz słoików, wystudzony keczup wstaw do lodówki i zużyj w przeciągu kilku dni

Dodaj komentarz