Lemoniada ananasowa

Ananas to źródło błonnika, bogaty w witaminę C owoc o niskiej kaloryczności. Na ciepłe dnia polecamy go jako bazę do lemoniady. Jest przepyszna 🙂

Lemoniada ananasowa

Składniki:

  • 1/2 świeżego, dojrzałego ananasa pokrojonego w plastry
  • 100g cukru trzcinowego + 150 ml wody
  • sok z dwóch cytryn + sok z 1 limonki
  • 0,5 l wody gazowanej
  • pół pęczka mięty
  • świeża kolendra i bazylia
  • plastry limonki
  • świeży imbir pokrojony w paseczki
  • lód

Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym przygotuj syrop cukrowy: zagotuj syrop z wodą – temperatura 100stopni, czas 4 minuty. Przelej syrop cukrowy do innego naczynia i wystudź
  • Do naczynia miksującego wrzuć ananasa, wlej sok z cytryn i limonki – czas 20sekund, prędkość 5-6
  • Za pomocą urządzenia rozkrusz lód – czas 20sekund, prędkość 6-7
  • Do naczynia wlej syrop cukrowy, przecier z ananasa i całość zamieszaj – 5 sekund, prędkość 5
  • Przelej lemoniadę do dzbanka, dorzuć listki kolendry i mięty, plastry limonki, imbiru i zalej wszystko wodą gazowaną. Podawaj mocno schłodzoną z kostkami lodu.