Zupa krem z kalafiora z ciecierzycą

Biała zupa krem z kalafiora i ciecierzycy. Ma ciekawy, wyrazisty smak. Dobra alternatywa, na szybki, oryginalny obiad także dla małych niejadków.

Zupa krem z kalafiora z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • ½ kalafiora
  • 2 korzenie pietruszki
  • 120g ciecierzycy z puszki
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 200ml śmietanki 30%
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona
  • świeży koperek, ewentualnie parmezan do posypania

Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym umieść cebulę i czosnek, zmiksuj – 10 sekund, prędkość 6
  • Dodaj łyżkę oleju, włącz funkcję smażenia (S), czas 50 sekund
  • Do naczynia głównego dodaj kolejne składniki – kalafiora, pietruszkę i ciecierzycę. Wlej bulion. Gotuj – 30min, prędkość 4, temperatura 100 stopni
  • Dopraw według własnych upodobań
  • Zalej gotującą się zupę śmietanką, zmiksuj na gładki krem na prędkości TURBO do uzyskania kremowej konsystencji
  • Posyp świeżym koperkiem i tartym parmezanem