Zupa krem z porów

Pyszny, sycący i aromatyczny krem z porów z serem.

Krem z porów z serem Lazur

Składniki:

  • 3 małe pory (białe części)
  • Łyżka masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150-200g sera Lazur
  • 200ml śmietanki 30%
  • 500ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży tymianek, papryka wędzona
  • oliwa smakowa

Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym podsmaż na łyżce masła klarowanego: pory, cebulę i czosnek – czas 4 minuty, funkcja smażenia (S)
  • Wlej śmietankę i dodaj ser. Lekko zagotuj – czas 5 minut, temp 100 stopni, prędkość 3
  • Wlej bulion, nastaw czas 15 minut, temperatura 100stopni, prędkość 3-4
  • Zmiksuj zupę na gładki krem, podawaj ze świeżym tymiankiem, startą gałką oraz polej ulubioną oliwą