Syrop kokosowy

Naturalny syrop idealny dodatek do napojów czy deserów.

Syrop kokosowy

Składniki:

  • 400g cukru (najlepiej połączyć ze sobą 200g cukru trzcinowego + 200g cukru kokosowego)
  • 400ml wody
  • 300g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym przygotuj syrop cukrowy – wodę wlej do naczynia, wsyp cukier i całość zagotuj – temperatura 100 stopni, czas 4-5 minut.
  • Do syropu wsyp wiórki kokosowe i ponownie całość zagotuj – temp 100 stopni, czas 4 minuty (powstanie bardzo gęsta masa podobna do mokrego piasku )
  • Gęstą masę wyłóż do innego naczynia i odstaw w chłodne miejsce na około 2 h
  • Przez bawełnianą ściereczkę (gazę) przeciśnij bardzo mocno masę aby odsączyć płyn czyli powstały syrop ( powstanie około 500ml syropu)
  • Syrop przelej do szklanej butelki lub słoika i przechowuj w lodówce do 2 miesięcy