Falafel w sezamie

Falafel to kotleciki z dobrze przyprawionej ciecierzycy. Danie przywędrowało do nas z krajów arabskich, a z robotem Kohersen Mycook przyrządzimy je w kilka chwil. Falafel idealnie smakuje z kaszą kuskus i grillowanymi warzywami  🙂

Falafel w sezamie

Składniki:

  • 400g suchej, namoczonej przez noc ciecierzycy
  • ½ białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub 2 łyżki pasty sezamowej Tahiny
  • sok z ½ cytryny
  • natka pietruszki, świeża kolendra
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski, papryka wędzona, imbir
  • sól i pieprz
  • biały sezam
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę oraz wszystkie inne składniki umieść w naczyniu głównym. Przypraw według własnych upodobań
  • Zblenduj na gładką masę, czas – 20-30 sekund, prędkość 5-6
  • Z gotowej masy uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w sezamie i usmaż na głębokim tłuszczu ( w oleju ) lub upiecz w piekarniku ( 180 stopni, 12 minut )