Sałatka Cezar z kurczakiem

Wywodząca się z Włoch popularna sałatka Cezar w lekkiej wersji z kurczakiem gotowanym na parze.

Sałatka Cezar z kurczakiem

Składniki:

  • filet z kurczaka zamarynowany ( marynata: posiekany czosnek, olej z suszonych pomidorów, sól, pieprz )
  • sałata rzymska
  • pomidorki koktajlowe
  • płatki parmezanu
  • grzanki

sos cezar

  • 1 żółtko
  • 2 fileciki anchois
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sok z cytryny lub łyżka octu winnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 200 ml oleju

Przygotowanie:

  • Wlej wodę do naczynia głównego (1 litr) i zamocuj metalowe naczynie do gotowania na parze
  • Zamarynowanego fileta z kurczaka pokrój na paski, połóż w metalowym naczyniu do gotowania na parze i ustaw parametry – czas 25 minut, temperatura 120 stopni, prędkość 3-4
  • Wyjmij i wystudź ugotowanego kurczaka
  • Na talerzach rozłóż sałatę
  • Przygotuj sos w robocie – do naczynia głównego wrzuć składniki sosu: żółtko, anchois, musztardę, sok z cytryny, czosnek i włącz miksowanie na prędkości 4-5. Przez otwór w czarnej pokrywie wlewaj powoli olej do uzyskania konsystencji sosu
  • Na sałacie ułóż kolejno – kurczaka, pomidory, płatki parmezanu, grzanki i całość polej sosem cezar przed samym podaniem