Chłodnik ogórkowy z miętą i bazylią

Chłodnik zupa idealna na lato, orzeźwiająca i dodająca energii. Idealnie byłoby gdyby przed podaniem została schłodzona do 14 stopni, dlatego po przygotowaniu wstaw do lodówki.

Chłodnik ogórkowy z miętą i bazylią

Składniki:

  • 4 zielone ogórki ( obrane, grubo pokrojone i pozbawione pestek )
  • 4 kiszone ogórki + 90ml wody z kiszonych ogórków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 300g jogurtu
  • 100ml kefiru
  • 100ml maślanki
  • pęczek świeżego kopru
  • 2 łyżki cukru
  • świeża mięta i bazylia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym utrzyj czosnek z oliwą i szczyptą soli – 10 sekund, prędkość 6-7
  • Dodaj posiekany koperek i świeżą miętę. Ponownie zmiksuj – 15 sekund, prędkość 7-8
  • Dodaj ogórki zielone i kiszone i utrzyj – 20 sekund, prędkość 5
  • Wsyp cukier, wlej jogurt, maślankę, kefir i wodę z kiszonych ogórków. Delikatnie wymieszaj całość ze sobą – 1 minuta, prędkość 3-4
  • Chłodnik dopraw solą i świeżo tartym pieprzem, dodaj posiekaną, świeżą bazylię
  • Chłodnik przelej do naczynia i wstaw na kilka godzin do lodówki
  • Podawaj mocno schłodzony