Rabarbarowe smoothie z mango

Smoothie z mango i rabarbaru smakuje obłędnie jeśli jest przyprawione miętą i kardamonem. Możesz je przygotować na bazie jogurtu greckiego lub połączyć je z mlekiem. Schłodzone w lodówce na pewno będzie świetnym pomysłem na napój w upalne dni…

Rabarbarowe smoothie z mango

Składniki:

  • 2 dojrzałe łodygi rabarbaru ( pokrojone w grubą kostkę )
  • 200ml wody
  • 1 dojrzałe, obrane mango lub około 300g pulpy z mango
  • 2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • cynamon, kardamon ( opcjonalnie jak lubisz, aby przyprawić )
  • 500g jogurtu greckiego
  • 300ml mleka roślinnego
  • świeża mięta

 Przygotowanie:

  • Umieść rabarbar w naczyniu miksującym, zasyp cukrem lub zalej miodem i podsmaż
    – 2 minuty, funkcja smażenia (S)
  • Zalej rabarbar wodą i gotuj przez 10minut, temperatura 100stopni, prędkość 3
  • Pozostaw do ostygnięcia ( około 30-40minut )
  • Wlej mleko i jogurt, dodaj mango, przyprawy oraz świeżą miętę
  • Zmiksuj całość na gładkie smoothie na prędkości TURBO