Lody malinowe

Mimo pochmurnej pogody, latem nie może zabraknąć lodów. Te domowe, wykonane w robocie Kohersen Mycook smakują wybornie i są w 100% naturalne.

Lody malinowe

Składniki:

  • 500g świeżych malin
  • 150ml wody
  • 150g cukru brązowego lub miodu
  • sok z jednej cytryny
  • posiekana świeża mięta

Przygotowanie

  • W naczyniu głównym zmiksuj maliny na gładkie puree – czas 10 sekund, prędkość 5-6. Wyłóż do innego naczynia
  • Przygotuj syrop cukrowy – w naczyniu miksującym zagotuj wodę i cukier– czas 5 minut, temperatura 100 stopni, prędkość 2-3
  • Dodaj do syropu przetarte maliny, posiekaną miętę i wlej sok z cytryny, lekko zamieszaj
  • Odczekaj 10-15 min aż masa na lody lekko ostygnie
  • Napełnij masą foremki do lodów i wstaw do zamrażarki najlepiej na całą noc