Spaghetti z fasolką szparagową w sosie gorgonzola

Przepis na bardzo polską, sycącą, sezonową i pyszną wersję spaghetti.

Spaghetti z fasolką szparagową w sosie gorgonzola

Składniki:

  • 200g fasolki szparagowej
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g ugotowanego makaronu spaghetti
  • łyżka oleju
  • 100g sera gorgonzola
  • 200ml śmietanki 30%
  • starty parmezan do posypania
  • świeża natka pietruszki do posypania
  • blanszowane płatki migdałów do posypania
  • przyprawy: sól i świeżo tarty pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano

Przygotowanie:

  • Fasolkę szparagową gotuj na parze – do naczynia głównego wlej wodę (1 l), naczynie do gotowania na parze, włącz gotowanie – 20min, temperatura 120stopni, prędkość 3. Po 5 minutach gotowania wody na czarną plastikową tacę wyłóż fasolkę i gotuj kolejne 15 minut. Gotową fasolkę wymieszaj z ugotowanym makaronem spaghetti,
  • W naczyniu głównym posiekaj czosnek i cebulę – 15 sekund, prędkość 5-6
  • Wlej łyżkę oleju, włącz funkcję smażenia (S), czas 1 minuta
  • Do składników wlej śmietankę, dodaj ser i ustaw czas gotowania – 3 min, temp 100st, prędkość 3-4
  • Dopraw sos według własnych upodobań, lekko wymieszaj – prędkość 2, 5 sekund
  • Gotowym sosem polej fasolkę z makaronem, posyp parmezanem, świeżą natką pietruszki i migdałami