Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy i pieczonego kalafiora

Pyszne kotleciki nie tylko dla wegetarian.

Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy i pieczonego kalafiora

Składniki:

  • ½ upieczonego kalafiora ( natrzyj kalafior oliwą i upiecz przez 30 minut w temperaturze 180stopni )
  • puszka ciecierzycy
  • starty parmezan
  • 3 łyżki mąki dyniowej ( można użyć zwykłej )
  • 1 żółtko jaja
  • ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
  • panierka: len mielony lub zwykła bułka tarta

Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym umieść: różyczki upieczonego kalafiora, puszkę ciecierzycy, czosnek, żółtko, posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę, 3 łyżki mąki dyniowej, starty parmezan i całość dopraw solą, świeżym pieprzem i tartą gałką muszkatołową
  • Całość zblenduj – prędkość 7 przez 1 minutę
  • Gotową masę na kotlety przełóż do innego naczynia. Kotlety obtaczaj z mielonym lnie lub bułce tartej i smaż na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru

!!! Kotlety możesz również przygotować w wersji zdrowszej, delikatniejszej gotując je na parze. Do naczynia miksującego wlej wodę. Na metalowej części parowara umieść małe kotleciki. Ustaw czas gotowania na 20minut, temperaturę 120 stopni, prędkość 3