Krem z młodej marchewki z batatem i ciecierzycą

Krem z młodej marchewki z batatem i ciecierzycą

 Składniki:

  •  2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 3 marchewki
  • 1 słodki ziemniak, batat
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu drobiowego z rosołu lub warzywnego
  • 200ml świeżego soku z marchewki lub 100ml soku z pomarańczy
  • 100ml śmietanki 30%-towej
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Do naczynia głównego wrzuć – cebulę, czosnek i łyżkę masła. Podsmaż – czas 1 minuta, temperatura 100 stopni, funkcja smażenia S
  • Wrzuć marchewkę, batata i czerwoną soczewicę. Dorzuć przyprawy. Wlej bulion i sok z marchewki. Gotuj – czas 40 minut, temperatura 100stopni, prędkość 3-4
  • Pod koniec gotowania wlej przez otwór w czarnej pokrywie – śmietankę
  • Zmiksuj zupę na gęsto, na prędkości TURBO do uzyskania pożądanej konsystencji
  • Zupę możesz posypać migdałami lub świeżym koperkiem