Chleb gryczany z miodem

Pomysł na szybki, bezglutenowy chleb z mąki gryczanej. Lekko słodki, lekko wytrawny… Idealnie łączy się smakiem z wytrawną pastą kanapkową lub hummusem. Jeśli do ciasta dodasz szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej powstanie korzenny smak chlebka, który z pewnością zastąpi wszelkie słodkie ciasta

CHLEB GRYCZANY Z MIODEM

Składniki:

  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 300g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 430ml maślanki
  • 60ml miodu gryczanego, płynnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • masło do posmarowania formy

 Przygotowanie:

  • W naczyniu głównym zblenduj na drobno pestki słonecznika
  • Dodaj do naczynia głównego – mąkę, sodę i proszek do pieczenia
  • Dodaj płynne składniki – wlej maślankę, miód i sos sojowy
  • Włącz funkcję wyrabiania ciasta na 30sekund
  • Rozgrzej piekarnik – 170stopni
  • Podłużną formę ( keksówkę ) wysmaruj masłem, napełnij ją ciastem i piecz 50minut
  • Odstaw do wystudzenia