Zdrowy LunchBox

Większość z nas sezon urlopowy ma już za sobą. Niestety smutna prawda jest taka, że wakacje dobiegają końca 🙁

Co zrobić by jak najwięcej energii, którą zdobyliśmy podczas wypoczynk, w nas zostało? 🙂 Dla mnie jedną z rzeczy, które jak nic gwarantują mi dobry nastrój i pełnie energii jest oczywiście JEDZENIE 🙂

W niniejszym wpisie przedstawię Wam kilka przepisów na zdrowe, pełne witamin i wartości odżywczych lunchboxy. Dzięki Kohersenowi z łatwością przyrządzicie je we własnej kuchni. Z robotem zajmie Wam to kilka chwil!

To jak jemy i ile jemy wpływa na nasz codzienny poziom zadowolenia z życia, energię, chęć do pracy, itd. Warto więc zadbać o to by poziom dobrego samopoczucia po wakacyjnym wypoczynku zbyt szybko nie spadł za sprawą mało wartościowej diety.

Spróbujcie przepisów na:

SUPERBOWL Z SOSEM PAPRYKOWO-POMIDOROWYM

Składniki:

Sos:

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 upieczone papryki ( papryki natrzeć oliwą i upiec około 30min w temperaturze 180-200stopni w rozgrzanym wcześniej piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia )
  • 400g ( puszka ) pomidorów

Przyprawy: sól, suszona bazylia, papryka słodka, łyżeczka cukru

  •  W naczyniu głównym rozdrobnić: szalotkę, czosnek i chilli – czas 15 sekund, prędkość 6
  • Dodać olej i podsmażyć składniki – czas 2 minuty, temperatura 80, funkcja
    smażenia (S)
  • Dodać pomidory, pieczoną paprykę obraną ze skóry, suszoną bazylię, paprykę słodką, sól i cukier i podsmażyć ponownie – czas 7 minut, temperatura 90, funkcja smażenia (S)
  • Sos można zblendować ale w takiej postaci również będzie idealny ( do warzyw lub do makaronu )

 Warzywa:

  •  Swoje ulubione warzywa ( np. pokrojona marchewka, cukinia, kalafior ) ugotować na parze – wlać 1 litr wody do naczynia głównego, założyć metalowe naczynie do gotowania naparze, wrzucić do niego warzywa i ustawić parametry gotowania – czas 20 minut, temperatura 120 stopni, prędkość 3
  • Ugotowane warzywa podawać z sosem, ryżem lub ulubioną kaszą, pestkami słonecznika lub kiełkami – to moja propozycja na zdrową miskę SUPERBOWL

Jarmużowe pesto

  • 50g jarmużu
  • Ząbek czosnku
  • Kostka parmezanu około 30g
  • 80ml oliwy extra virgin
  • Garść uprażonych płatków migdałów
  • Sok z jednej cytryny
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Pomidory koktajlowe

 

  • Jarmuż należy opłukać, osuszyć i oderwać grube, zdrewniałe łodygi
  • Do komory głównej urządzenia dodaj kolejno – jarmuż, ząbek czosnku, uprażone płatki migdałów, kostkę parmezanu i zalej całość oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • Miksuj pesto około 3 min na prędkości 8

Gotowe pesto idealnie pasuje do makaronu penne lub tagliatelle. Podane z pomidorkami koktajlowymi nabiera świeżości. Polecam podać penne z pesto oraz z filetem z kurczaka ugotowanym na parze.

 

TRADYCYJNA BOTWINKA

Składniki:

  • 2 pęczki świeżej botwinki ( pokrojonej, małe buraczki obierz i pokrój )
  • 0,7-1 litr bulionu warzywnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 100ml koncentratu buraczanego
  • sok z jednej cytryny
  • 1-2 łyżki cukru
  • 200ml śmietanki
  • sól, pieprz
  • świeży pęczek koperku

 + do podania: jajko, młode ziemniaczki

 

  • W naczyniu głównym umieść pokrojoną botwinkę, czosnek i masło. Wlej bulion, koncentrat buraczany i zagotuj całość – 25 minut, 100st, prędkość 1-2
  • W trakcie gotowania dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pierz
  • 5 minut przed końcem czasu gotowania dodaj śmietankę i posiekany świeży koper
  • Gotową zupę przelej do innego garnka
  • Podawaj z ziemniaczkami i ugotowanym jajkiem

Kolejne przepisy znajdziesz na www.kohersen.pl

 Zasmakuj w Polędicy z dorsza z pastą z bobu lub w pysznym kremie z selera z gruszką 🙂