Penne z pomidorowym sosem sycylijskim

Jeśli masz ochotę na wyjątkowy sos do makaronu i lubisz oryginalne smaki to ten przepis jest dla Ciebie. To połączenie makaronu z sosem na bazie pomidorów z anchois, rodzynkami i lekką nutą cynamonu. W smaku sos wytrawny ale odrobinę słodki!!!

Penne z pomidorowym sosem sycylijskim

 Składniki:

  •  200g ugotowanego makaronu penne
  • puszka pomidorów pelati
  • ½ pokrojonej niewielkiej, białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 4 filety anchois
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki rodzynek
  • sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

  • W naczyniu miksującym na łyżce oleju usmaż lekko czosnek, cebulę i anchois – czas 1 minuta, temperatura 100stopni, funkcja smażenia (S)
  • Dodaj puszkę pomidorów, łyżeczkę cynamonu i gotuj sos – czas 15minut, temperatura 100stopni, prędkość 3
  • Pod koniec gotowania wsyp przez otwór – rodzynki
  • Podawaj sos na ciepło z wymieszanym makaronem