Krem z młodych ziemniaków ze szparagami

Wiosną smakują wybornie…pod każdą postacią. Pomysłów na młode ziemniaki jest mnóstwo. Podobno najlepsze są zwyczajnie podane z koperkiem i masełkiem. My mamy przepis na krem z ziemniaków w połączeniu ze szparagami i młodym groszkiem…Bardzo lekka i wiosenna przystawka…samo zdrowie!!!

Krem z młodych ziemniaków ze szparagami i młodym groszkiem

 Składniki:

  •  zielone szparagi
  • groszek cukrowy
  •  łyżka masła
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g młodych ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 litr dobrego wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • szczypta kurkumy
  • świeży koper
  • pieprz i sól

 Przygotowanie:

  • Do naczynia głównego wlej wodę. Na plastikowej, czarnej tacy parowara ułóż szparagi i groszek. Nastaw czas – 10minut, 120stopni, prędkość 4. Gotuj warzywa na parze
  • Do naczynia głównego wrzuć – łyżkę masła, cebulę i czosnek. Ustaw czas – 2minuty, temperaturę 100stopni i funkcję smażenia (S)
  • Dodaj ziemniaki i podsmaż całość jeszcze przez minutę na tych samych parametrach
  • Wlej bulion, dopraw solą i pieprzem, kurkumą i starta gałką muszkatołową. Gotuj, czas – 20minut, temperatura 100stopni, prędkość 3
  • Pod koniec gotowania wlej przez otwór słodką śmietankę i gotuj jeszcze około minuty
  • Zmiksuj na gładki krem ( np. na prędkości turbo )
  • Zupę podawaj z ugotowanymi wcześniej na parze – szparagami i groszkiem cukrowym. Posyp obficie świeżym koperkiem