Ciasto jogurtowe z rabarbarem i morelami

Jeśli wiosna to rabarbar!!! To warzywo z którego przygotujesz pyszne koktajle, tarty i ciasta…Wypróbuj nasz klasyk z dodatkiem jogurtu i musu z rabarbaru i moreli

 Ciasto jogurtowe z rabarbarem i morelami

 Składniki: (okrągła forma o wymiarach około 24cm)

  • 3 łodygi rabarbaru ( grubo pokrojone )
  • 5 moreli
  • 3 łyżki cukru
  • skórka z jednej pomarańczy
  •  2 duże jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 400g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50ml oleju
  • 300g jogurtu greckiego

 

 Przygotowanie:

  • W naczyniu miksującym umieść – pokrojony rabarbar i morele oraz startą skórkę z pomarańczy, zasyp cukrem
  • Nastaw czas – 2 minuty, temperatura 100stopni i funkcja smażenia ( S )
  • Mus przełóż do innego naczynia
  • W czystym naczyniu miksującym załóż motylek, wbij jajka, dodaj cukier. Ucieraj jajka z cukrem na prędkości 5 przez około 5minut
  • Do utartych jajek dodaj – przesianą makę z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej
  • Całość lekko wymieszaj ( prędkość 4 ) przez około minutę
  • Piekarnik rozgrzej do temp. 180stopni
  • Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wlej mus z owoców. Następnie wylej masę na ciasto
  • Ciasto piecz w temperaturze 180stopni przez 45-50minut
  • Wystudzone odwróć do góry nogami i posyp cukrem pudrem lub cynamonem