Sałatka Wakame z dressingiem sojowym

Jeśli jesteś fanem kuchni japońskiej mamy dla Ciebie przepis na przystawkę w postaci sałatki z glonów wakame. Glony wakame występują na rynku w postaci suszonych liści oraz w zalewie. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Glony wakame to cenne źródło składników mineralnych i witamin, które wpływają dobroczynnie na organizm człowieka, poprawiając stan zdrowia. Wakame to bogactwo jodu, wapnia, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego, witamin: A, C, E, K.
Sałatka Wakame z dressingiem sojowym

Składniki:

  • 30g wodorostów wakame ( zalej wodorosty gorącą wodą, namocz przez 3-5 min, odcedź z wody )
  • 2 świeże ogórki, pokrojone w cienkie półksiężyce
  • 4 łyżki prażonego sezamu
  • łyżka posiekanych orzechów ziemnych ( możesz zmiksować na drobno w robocie Kohersen My Cook )
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry

 

Dressing:

  • łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka prażonego sezamu
  • sok z jednej limonki
  • łyżka świeżego, startego imbiru
  • 2 łyżki pasty sambal
  • łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • 70ml dobrej jakości oleju rzepakowego

 

 Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj ze sobą i posyp orzechami
  • Przygotuj dressing: w naczyniu miksującym umieść składniki dressingu oprócz oleju rzepakowego. Włącz funkcję miksowania na prędkości 3-4 i miksuj dolewając powoli przez otwór cienkim strumieniem – olej rzepakowy ( około 1 minuty )
  • Dressingiem polej sałatkę i podawaj od razu