Masło cukiniowe

Idealny dodatek do wiosennych śniadań, pyszne masło cukiniowe.

Masło cukiniowe

Składniki:

  • 100g masła w temperaturze pokojowej ( najlepsze jest zawierające min. 83% tłuszczu )
  • ½ małej cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz

 Przygotowanie:

  • Startą cukinię posyp solą i odstaw na kilka minut. Po tym czasie odsącz z nadmiaru wody
  • Masło umieść w naczyniu miksującym razem ze świeżą bazylią. Zmiksuj na prędkości 7, pulsacyjnie co jakiś czas zbierając czarną łopatką nadmiar masła ze ścianek naczynia
  • Dodaj cukinię i zmiksuj delikatnie – 10sekund, prędkość 6
  • Włóż masło przed spożyciem na kilka godzin do lodówki aby stężało